Wilko Ruijne vulde van alle deelnemers aan de warmtepompkennistest in de september-editie van het vakblad E&W Installatietechniek, de test als beste in. Daarmee wint de directeur van installatiebedrijf Meppelink uit Hoogeveen de Warmtepompverkenner, beschikbaar gesteld door adviesbureau BDH uit Harderwijk, dat de tool ontwikkelde.
‘De Warmtepompverkenner is een prima eerste stap voor installatiebedrijven om klanten in de gelegenheid te stellen de mogelijkheden van een warmtepomp te verkennen.’ Dat zei Peter Wagener, directeur-eigenaar van BDH, bij de installatie van de verkenner op de website bij Meppelink.
Snel inzicht
Met de tool kunnen consumenten volgens Wagener middels het doorlopen van een aantal vragen snel en eenvoudig inzicht krijgen welke warmtepomp het beste past bij hun woonsituatie. Wilko Ruijne is blij met de prijs en ziet de verkenner als een slim marketinginstrument. ‘De tool die klanten nu via onze website kunnen benaderen, biedt hen een eerste verkennend advies en is voor ons bedrijf een perfect startpunt om samen met de klant tot een warmtepompoplossing te komen die in zijn specifieke situatie toepasbaar is.’
Goede score op test
Ruijne wist dat hij goed had gescoord op de kennistest in E&W Installatietechniek, omdat hij in de praktijk en ook bij zijn leverancier al veel kennis heeft vergaard. Bovendien heeft hij zijn vakbekwaamheid al laten toetsen door CITO. Met zijn installatiebedrijf zet hij nadrukkelijk in op verduurzaming van de gebouwde omgeving. ‘De warmtepomp heeft daarbij ‘de beste papieren’, beter dan bijvoorbeeld verwarmen met biomassa’, zei Ruijne. ‘Zelf woon ik in een energieneutrale woning die wordt verwarmd door een warmtepomp. Het besef dat er iets moet gebeuren aan verduurzaming bestaat bij mij al langer. Om je heen zie je abnormale dingen gebeuren, bijvoorbeeld de extreem hoge temperaturen deze zomer en dit najaar. Gelukkig wordt de politiek ook wakker en lijkt het erop dat we echt aan de slag gaan met verduurzaming.’
Groene stroom
Wel moet er nog meer gebeuren dan de inzet van warmtepompen, weet Ruijne. ‘De warmtepomp alleen gaat ons CO2-probleem niet oplossen. ‘De stroom die gebruikt wordt om de warmtepomp te laten draaien moeten we zo snel mogelijk duurzaam gaan opwekken met zon en wind. Verder zijn de aanleg van slimme energienetten en de opslag van duurzame energie in waterstof belangrijk. En ik ben benieuwd of er politieke partijen zijn die hun vingers willen gaan branden aan kernenergie wat, mits veilig, in principe een milieuvriendelijke oplossing is om oneindig veel schone energie op te wekken’, besluit hij.
Peter Wagener gaf aan dat de Warmtepompverkenner inmiddels ‘draait’ bij een aantal installatiebedrijven. Installateurs die lid zijn bij UNETO-VNI kunnen de internettool aanschaffen met een aanzienlijke korting van 40 procent. Kijk hier voor meer informatie over het abonnement.